Postări

Se afișează postări din iulie, 2016

Sarurile minerale, vitaminele și apa

Imagine
Sărurile minerale, vitaminele și apa sunt indispensabile desfășurării proceselor vitale din organism, carența sau excesul acestor elemente producand o serie de tulburari. Cele mai importante săruri sunt: sărurile de calciu, fosfor și fier. Sarea de bucătarie, pe lângă rolul compușilor săi, oferă gust preparatelor alimentare, este recomandată folosirea ei în cantitați moderate. Vitaminele predomină în alimentele de origine vegetală cum ar fi: fructe, legume, cereale, mai ales cele proaspete, iar în alimentele de origine animală se găsesc în carne, ouă, lapte, carne de peste, icre. Ele au un rol important biocatalizator. Lipsa acestora sau insuficiența lor în organism produce tulburari sau unele boli specifice, numite avitaminoze. În regimul dietetic vitaminele au o mare pondere, ele contribuind la întărirea rezeistenței organismului. Apa prin participarea la structura și funcțiile organismului este absolut necesară .

Glucidele

Imagine
Glucidele definiție Prin glucide sau hidrați de carbon (HC) se înțelege un grup de substanțe chimice ce conțin în molecula lor C, H și O și care au în organism rolul de sursa energetica. Numele de HC se datorește faptului ca reprezentanții din acesta clasa conțin, pentru fiecare atom de carbon, hidrogenul și oxigenul în proporția apei.  Sunt substanțe ternare, cu greutăți moleculare cuprinse intre mai putin de 100 pana la câteva milioane, care conțin în molecula lor funcțiile de: alcool primar, alcool secundar aldehida sau cetona. Clasificare După cum conțin gruparea aldehidă sau cetonica, se numesc oxialdehide (aldoze) sau oxicetone (cetoze).  Din punct de vedere chimic, glucidele se împart in doua mari clase: oze , zaharuri simple, care nu pot fi hidrolizate (monozaharide), si ozide , zaharuri hidorlizabile, prin acizi. In aceasta ultima grupa deosebim holozidele, glucide formate exclusiv din monozaharide (oligozaharide si polizahar...

Ce rol au proteinele?

Imagine
Proteinele - se găsesc în alimente de origine animală precum : carne, ouă, lapte, brânzeturi și în alimente de origine vegetală, îdeosebi legume. Proteinele au rol important în desfasurarea unor procese vitale din organism, praticipă la formarea materiei vii, refac și mențin tesuturile bolnavilor, fiindule necesare mai ales în perioada de convalescentă.

Ce sunt grăsimile?

Imagine
  Grăsimile sunt substanțe generatoare de energie și căldură pentru organism. În alimentația dietetică sunt recomandate în special grăsimile de origine vegetală - uleiurile -, iar dintre cele de origine animală, untul, acestea fiind mai usor digerabile și asimilabile. În cazul bolnavilor de stomac, necesarul de grasimi depinde de faza bolii, vârstă, activitatea bolnavului și anotimp. Abuzul de grasimi îngreunează digestia.