Originară din zonele mediteraneene, sfecla roşie este un aliment deosebit de nutritiv, dar şi un medicament cu multiple aplicații terapeutice, folosite încă din Antichitate. In Babilon, Asiria, Iran, vindecătorii o foloseau cu succes în diverse afecțiuni, astfel incât rădăcinile de sfeclă roșie au ajuns să fie exportate cu caravanele - ca mirodeniile şi ca aurul - în Imperiul Roman şi Grecia. Legenda spune că împăratul roman Tiberius, convins de calitățile sfeclei, a stabilit plata tributului, datorat de triburile germanice, în lăzi cu sfeclă, în locul pungilor cu aur. Acest „super-aliment" este cunoscut in principal ca sursă excelentă de vitamina B, folați, mangan şi potasiu. Mai conține fibre, vitaminele A, C și E, magneziu, fier, cupru și fosfor, zinc, iod și calciu. Peste toate acestea se adaugă cea mai mare cantitate de vitamina K conținută într-o legumă. Intr-o sută de grame de sfeclă se găseşte 600% din doza zilnică de vitamina K. ...
Comentarii
Trimiteți un comentariu