Sarurile minerale, vitaminele și apa
Sărurile minerale, vitaminele și apa sunt indispensabile desfășurării proceselor vitale din organism, carența sau excesul acestor elemente producand o serie de tulburari. Cele mai importante săruri sunt: sărurile de calciu, fosfor și fier. Sarea de bucătarie, pe lângă rolul compușilor săi, oferă gust preparatelor alimentare, este recomandată folosirea ei în cantitați moderate. Vitaminele predomină în alimentele de origine vegetală cum ar fi: fructe, legume, cereale, mai ales cele proaspete, iar în alimentele de origine animală se găsesc în carne, ouă, lapte, carne de peste, icre. Ele au un rol important biocatalizator. Lipsa acestora sau insuficiența lor în organism produce tulburari sau unele boli specifice, numite avitaminoze. În regimul dietetic vitaminele au o mare pondere, ele contribuind la întărirea rezeistenței organismului. Apa prin participarea la structura și funcțiile organismului este absolut necesară
.
.
Comentarii
Trimiteți un comentariu