Glucidele
Glucidele definiție
Prin glucide sau hidrați de carbon (HC) se înțelege un grup de substanțe chimice ce conțin în molecula lor C, H și O și care au în organism rolul de sursa energetica. Numele de HC se datorește faptului ca reprezentanții din acesta clasa conțin, pentru fiecare atom de carbon, hidrogenul și oxigenul în proporția apei. Sunt substanțe ternare, cu greutăți moleculare cuprinse intre mai putin de 100 pana la câteva milioane, care conțin în molecula lor funcțiile de: alcool primar, alcool secundar aldehida sau cetona.Clasificare
După cum conțin gruparea aldehidă sau cetonica, se numesc oxialdehide (aldoze) sau oxicetone (cetoze). Din punct de vedere chimic, glucidele se împart in doua mari clase: oze, zaharuri simple, care nu pot fi hidrolizate (monozaharide), si ozide, zaharuri hidorlizabile, prin acizi. In aceasta ultima grupa deosebim holozidele, glucide formate exclusiv din monozaharide (oligozaharide si polizaharide) si heterozidele, formate dintr-o componenta glucidica si o componenta neglucidica numita si aglicon.
Ozele (monozaharidele) pot fi alcoolialdehide sau alcoolicetone. Sunt produse de oxidare ale ploialcoolilor, în care gruparea alcool primar este transformata în aldehida (aldoze), iar gruparea alcool secundar este transformata in cetona (cetoze).
Cele mai simple monozaharide cunoscute sunt glicoaldehida (cu doi atomi de carbon), glicerinaldehida si dioxiacetona (cu trei atomi de carbon). Dintre monozahardidele cu 4 atomi de carbon mentionam eritroza si teroza, dintre cele cu 5 atomi de carbon, arabinoza, xiloza, glucoza, galactoza, fructoza si manoza. Derivatii din galactoza iau parte la formarea țesuturilor sistemului nervos. Fructoza se găsește în cantități relativ mari în fluidul seminal, unde se pare ca este necesara metabolismului spermatozoizilor. Glucoza este monozaharidul cel mai obișnuit. Datorita grupărilor OH, care pot reacționa cu acizii minerali, monozaharidele pot da naștere la esteri, dintre care menționam ca deosebit de importanți în metabolismul intermediar: esterii fosforici, esterii acetați etc. Ele pot da naștere la esteri prin substituirea H și OH, iar prin substituirea OH cu o grupare aminica se ajunge la aminozaharuri (glucozaminia, galactozamina, manozamina), compuși chimici deosebiți de importanți care intra în compoziția mucopolizaharidelor, gangliozidelor etc.
Glucidele se gasesc răspandite în cereale, legume, fructe și în unele alimente de origine animală, precum: lapte, ficat, muschi și sânge. Pe langă rolul energetic pe care îl au, acestea contribuie și la îmbunatațirea gustului preparatelor alimentare. Este recomandată utilizarea glucidelor cu masură.
Comentarii
Trimiteți un comentariu