Grupele de alimente și prepararea meniurilor



Regimul dietetic cuprinde alimentele în opt grupe: a) laptele și brânzeturile; b) carnea și peștele; c) ouăle; d) legumele și fructele; e) cerealele și legumele uscate; f) produsele zaharoase; g) grăsimile; h) băuturile. Pentru o alimentație sănătoasă dieta trebuie să cuprindă alimente din fiecare grupă, în proporțiile indicate. Se urmărește ca prin alimentația zilnică să se asigure necesarul caloric, dar fără a-l depăși.  

La întocmirea meniurilor se va ține seama de conținut, de varietate, de gusturile și preferințele bolnavului, precum și de sezon. În ordinea servirii preparatelor se va începe întotdeauna cu cele care stimulează pofta de mâncare : gustări, supe, ciorbe, după care să urmeze mâncărurile din carne, legume sau paste făinoase și să se încheie cu dulciuri.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Procesul tehnologic pentru obținerea preparatelor culinare

Sfecla roşie

Ridichea neagra