Alimentația rațională

    Alimentația recunoaște în zilele noastre, o serie de noxe. Unele provin din însuși alimentul folosit, altele țin însă de tehnologia alimentară. 

Proteinele animale și proteinele vegetale

    Nutriția a descoperit rolul proteinelor cu valoare biologica mare, în menținerea echilibrului nutrițional al organismului uman. Se ştie
că proteinele animale sunt proteinele cu valoare biologica mare. Se cunoaște, de asemenea, că acest fapt se datorează prezenței în constituția proteinelor animale, în diferite proporții, a tuturor aminoacizilor esențiali. Cercetările din ultimul timp au arătat că se pot obține aceleași rezultate dacă se combină diverse diverse proteine vegetale în anumite proporții, astfel încât să se ajungă la totalitatea și procentajul aminoacizilor esențiali necesari echilibrului nutrițional al organismului.   

Importanța alimentației raționale

    Dezvoltarea fizică şi intelectuală a unui individ, păstrarea stării lui de sănătate, precum şi dezvoltarea fizică şi intelectuală a unei populații sunt în legătură directă cu modul de alimentație, fapt recunoscut astăzi, nu numai de nutriționiști şi de medici în general, dar și de sociologi, psihologi, biologi etc. De aceea, grija pentru o alimentație rațională, corect pregătită din punct de vedere dietetic prin îndepărtarea unor practici nocive de gastrotehnie tradițională, este o sarcină importantă pentru toţi cei care doresc menţinerea stării de sănătate.
    Cunoștințele actuale în materie de dietoterapie ne permit să afirmăm că, în terapeutica unor boli, dietetica joacă un rol principal. Modificările survenite în alimentație determină modificări în schimburile metabolice care concură la menținerea echilibrului nutrițional. De aceea, dietetica este mijlocul prin care se pot împiedica tulburările induse de factorii patologici. Formele de regim care îndeplinesc aceste cerințe sunt de fapt intervenții biochimice care ameliorează o tară moștenita sau câștigata şi care necesită cunoștințe profunde asupra tuturor modificărilor metabolice existente în organismul  bolnav. I-au trebuit mulți ani dieteticii ca să traverseze drumul dintre bucătărie şi medicină, dar, o dată ajunsă aici, şi-a dovedit importanța reușind să ocupe locul principal în prevenirea și terapia a numeroase boli acute sau cronice. 
Citește și Ce este dietetica?

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Procesul tehnologic pentru obținerea preparatelor culinare

Sfecla roşie

Ridichea neagra