Sfecla roşie

Originară din zonele mediteraneene, sfecla roşie este un aliment
deosebit de nutritiv, dar şi un medicament cu multiple aplicații
terapeutice, folosite încă din Antichitate.
In Babilon, Asiria, Iran, vindecătorii o foloseau cu succes în
diverse afecțiuni, astfel incât rădăcinile de sfeclă roșie au ajuns
să fie exportate cu caravanele - ca mirodeniile şi ca aurul -
în Imperiul Roman şi Grecia. Legenda spune că împăratul roman
Tiberius, convins de calitățile sfeclei, a stabilit plata tributului, datorat
de triburile germanice, în lăzi cu sfeclă, în locul pungilor cu aur. Acest
„super-aliment" este cunoscut in principal ca sursă excelentă de
vitamina B, folați, mangan şi potasiu. Mai conține fibre, vitaminele A,
C și E, magneziu, fier, cupru și fosfor, zinc, iod și calciu. Peste toate
acestea se adaugă cea mai mare cantitate de vitamina K conținută
într-o legumă. Intr-o sută de grame de sfeclă se găseşte 600% din
doza zilnică de vitamina K. Aceeaşi cantitate de sfeclă acoperă și tot
necesarul zilnic de vitamina A. Sfecla roşie ne mai oferă şi o serie de
fitochimicale (aminoacizi esențiali şi antioxidanți), care nu se mai
găsesc în alte fructe sau legume.
Pigmentul roşu din sfeclă, o adevărată infuzie de energie şi
sănătate, nu este alterat sau modificat prin fierbere sau coacere.
Datorită conținutului său ridicat de fibre, de vitamine și de minerale,
sfecla roşie ajută la detoxifierea ficatului, stimulează metabolismul,
arde grăsimile depozitate, dizolvă și elimină excesul de calciu din
organism, detoxifiază colonul, curăță sângele, întărește sistemul
imunitar și energizează întreg organismul.
până Consumul regulat de sfeclă roşie, ca atare sau prelucrată termic,
normalizează VSH-ul bolnavilor, restabileşte pofta de mâncare, scade
efectele negative ale tratamentelor cu radiații. Cum se consumă
sfecla roşie? De la sfecla roşie se pot consuma rădăcinile (cele mici
sunt mai dulci) dar şi frunzele, şi se pot consuma sub orice formă:
crude, fierte, coapte, murate, sub formă de suc, sub formă de salată.
In majoritatea afecțiunilor, se recomandă consumul zilnic al unei
salate sau a sucului de sfeclă roşie (cam 300 ml). In salate şi sucuri se
pot adăuga și alte legume cu un efect benefic asupra organismului:
morcovi, telină, rădăcină de pătrunjel, ridiche neagră etc.
Sucul de sfeclă roșie. Din două kilograme de sfeclă se obține
cantitatea de suc necesară pentru trei zile. El poate fi ținut la frigider,
dar se bea la temperatura camerei. Sucul de sfeclă roşie curăță
sângele și întăreşte imunitatea, tratează constipația, gripa și răceala,
reglează tensiunea, iar folosirea lui în tratarea bolnavilor de cancer
este veche, de mii de ani.
Sucul proaspăt de sfeclă roşie este foarte bun la gust şi, băut
constant, mai ales la ieşirea din larnă, este un excelent tonic
pentru organism. Zaharurile conținute in sucul de sfeclă, dar şi în
sfecla coaptă sau fiartă, reechilibrează nivelul glicemiei în sânge
și stimulează activitatea pancreasului, având o puternică acțiune
benefică asupra ficatului şi tubului digestiv.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Procesul tehnologic pentru obținerea preparatelor culinare

Orez cu legume dietetic

Cum să scapi de pistrui