Lămâia, o comoară... acră

Sucul de lămâie e o adevărată rezervă de elemente nutritive.
  • E foarte bogat în vitamina C (52 mg la 100 grame). Prezenţa acestei vitamine în formă naturală, şi faptul că e acompaniată de alte substanţe cu valoare nutritivă (vitamina P, acizi organici, seleniu, fibre) fac din lămâie un fruct extrem de benefic pentru  echilibrul alimentar.
  • Are aport caloric slab şi poate fi folosit cu uşurinţă în orice fel de mâncare, ceea ce îl face să se integreze armonios în alimentaţia de zi cu zi.  
  • Contrar unei opinii înrădăcinate, lămâia nu provoacă decalcifiere, ba chiar are o concentraţie serioasă de calciu (25 mg la 100 grame fruct, faţă de 5-15 mg  în majoritatea fructelor). Raportul calciu/ fosfor din acest fruct este în jur de 1 la 4, o valoare optimă pentru o utilizare eficientă a calciului în organism. Prezenţa vitaminei C şi a acizilor organici este un factor favorabil asimilării calciului. 
  • Nu provoacă aciditate gastrică. Chiar dacă pe limbă sucul pare uşor acid din cauza vitaminei C, în stomac are acţiune antiacidă, pentru că acizii organici din componenţa sa se combină cu diverse minerale, în special cu potasiul, eliberând astfel compuşi alcalini.
Citește și Sarurile minerale, vitaminele și apa

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Procesul tehnologic pentru obținerea preparatelor culinare

Sfecla roşie

Ridichea neagra