Sănătate pentru vârsta a treia

Sanatate pentru varsta a treia

   Oamenii preferă să compenseze cu pastile lipsa unor obiceiuri alimentare adecvate. Fără a avea pretenția că epuizăm subiectul, vă propunem câteva principii și repere pentru o alimentație care să ajute organismul în lupta lui cu schimbările fiziologice și organice, aduse de înaintarea în vârsta. Ce se întâmpla în corpul îmbătrânit și ce trebuie sa facem pentru asta?

Țesuturile devin tot mai deshidratate. 

   Beți multa apă și ceaiuri, firește. Dar consumați și fructe și legume zemoase, care conțin "apă vie", mult mai benefica pentru hipertensiune, deshidratarea fiind unul dintre principalele motive pentru care bătrânii ajung în spital. Este recomandat consumul zilnic de lichide în proporție de 0,03 l kg corp.

Funcțiile metabolice sunt mai greoaie

   Evitați produsele rafinate, care obligă organismul să consume energie suplimentara pentru a le asimila. Creșteți aportul de proteine, care permit țesutului muscular să își mențină consistenta. Necesarul zilnic de proteine al vârstnicilor este de 1,0 - 1,2 grame pe kilogram-greutate corporala, iar în stare catabolica slăbita este de 1,2 - 1,5 grame pe kilogram-greutate corporala. Acest lucru însemnă ca, spre exemplu, o persoana cu greutatea de 65 kg ar trebui sa consume zilnic cantitatea de de 78 -97,5 grame de proteine. Este de preferat pestele, în loc de carne. Heringul, scrumbia și sardelele sunt sursele optime, nu numai de proteine, ci și de vitamina B2 și de calciu. Tonul și somonul au concentrații mari de vitamina B6.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Procesul tehnologic pentru obținerea preparatelor culinare

Sfecla roşie

Ridichea neagra