Borşul de sfeclă roșie
Borşul de sfeclă roșie se recomandă în toate afecțiunile ficatului
și bilei, pentru că are darul de a curăța și fortifica organele interne, Dar
la fel de util este și in prevenirea apariției bolilor de ficat și de fiere,
precum și în detoxifierea generală a organismului. Avem nevoie de
un kilogram de sfeclă roșie tăiată bucăți, câte o legătură de pătrunjel,
una de mărar și una de leuștean, o căpățână de usturoi, o linguriță de
drojdie şi o mână de mălai. Toate acestea se pun într-un borcan sau
vas de lut de trei litri, se toarnă peste ele apă cât să umple vasul și se
lasă la macerat. Dar nu la soare sau lângă o sursă de căldură! Când
lichidul este gata acrit, se filtrează și se umple iar borcanul cu apă.
Borşul care rezultă a doua oară este mai slab, dar la fel de sănătos. Din
primul borş se beau câte două pahare pe zi, din al doilea, câte patru.
Bolnavilor de hepatită li se recomandă ca, în paralel cu această cură,
să bea zilnic un ceai de gălbenele şi semințe de armurariu, tot câte
două pahare. Borşul se păstrează mai multe zile la frigider, în sticle
bine astupate.
Reținețil Consumul de sfeclă scade tensiunea arterială, prin
aportul de potasiu şi acid folic (Vitamina B9). Betacianina, substanță
care se găsește în sfeclă, contribuie la eliminarea toxinelor din
organism. Atenție! La consumul de suc de sfeclă, urina ar putea
căpăta o tentă roșiatică, însă acest lucru nu este un motiv de
îngrijorare. Totuşi, deoarece sfecla este bogată în oxalați, persoanele
predispuse la pietre sau nisip la rinichi nu ar trebui să il consume. O
contraindicație a sfeclei roşii ii vizează și pe diabetici, pentru că are un
conținut mare de zahăr.
Comentarii
Trimiteți un comentariu