Scapa rapid de migrena - vindecuta


vindecuta combate migrena



Vindecuta descriere 

Vindecuța - Betonica officinalis - o plantă ierboasă, perenă, din flora spontană a Europei. Are proprietăți antiinflamatoare, antiseptice, sedative, cicatrizante, febrifuge, dezinfectante, antidiareice, diuretice si stomahice. 

La noi, vindecuța creşte în zonele montane, la marginea pădurilor, în special în etajul cu foioase, dar și pe pajişti, în luminişuri, sau prin grădini şi livezi. Vindecuței i se mai spune, în popor- iarba vântului, iarba de rană sau de tăietură, iarba tâlharului, dar şi vindecea. 


Cum se foloseste vindecuta?

În scop terapeutic, de la vindecuță se folosește partea aeriană a plantei- frunzele, mugurii şi florile, care se recoltează în perioada înfloririi, pe vreme uscată, mai-iunie. Planta se utilizează sub formă de infuzie, decoct și tinctură. Vindecuța poate fi de mare ajutor in nevralgii, cauzate de tratamente medicale sau terapii, în unele migrene şi în combaterea zonei Zoster

Zdrobită și aplicată exterior, planta verde ajută la vindecarea rănilor. Decoctul din vindecuță se prepară din două linguri de plantă uscată și mărunțită la 500 ml de apă rece. Se fierbe totul timp de zece minute. Intern, acest decoct se administrează ca remediu pentru dureri de cap, gută, hemoragii, astm, diaree, litiază biliară sau renală, digestie lentă și în caz de stări febrile. 

In uz extern, este indicată pentru leucoree, plăgi, răni, ulcere varicoase, boli de urechi - când se folosește sub formă de comprese sau spălături locale, cu infuzie sau cu suc de plantă proaspătă. Vinul tonic de vindecuță se obține din 50 g de plantă, 750 ml de vin alb, 25 g de verbină și 25 g de isop. Se combină toate ingredientele intr-o sticlă și se lasă să stea într-un loc insorit, timp de două săptămâni, după care se strecoară și se păstrează în sticluțe închise la culoare. Vinul tonic obținut se consumă, câte un sfert de ceașcă, pentru a calma durerile de cap sau stresul.

Frunzele de vindecuță conțin un ulei volatil pe care il emană atunci când acestea sunt zdrobite. Câteva frunzuşore tinere de vindecuță pot fi adăugate în salate, dar au un gust uşor amar, aşa ca ar trebui să fie foarte fin tocate. Ele stimulează sistemul digestiv si funcționarea ficatului.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Procesul tehnologic pentru obținerea preparatelor culinare

Sfecla roşie

Ridichea neagra