Sănătate pentru vârsta a treia

Potrivit studiilor, persoanele care mănâncă pește oceanic (sursa principală de acizi graşi nesaturați) cel puțin o dată pe săptämână au riscul de a face Alzheimer diminuat cu 60%. Dintre legume, soia, mazărea și lintea conțin lecitină, o altă substanță care combate procesele de oxidare din organism, susține memoria şi previne instalarea bolii Alzheimer. In plus, protejează organismul şi impotriva maladiilor cardiovasculare.
Sistemul digestiv „se lenevește". Mişcările peristaltice de la nivelul intestinului gros nu mai au aceeaşi eficiență și apare constipația. Impotriva constipației, dar și pentru a preveni dezvoltarea unor forme de cancer de colon, este foarte important consumul de fibre. Acestea asigură motilitatea intestinului, un tranzit intestinal normal, au efect antioxidant, ajută la prevenirea diabetului de tip II, reduc nivelul crescut al colesterolului din sânge şi previn apariția bolilor cardiovasculare. Cele mai bune surse naturale, în acest sens, sunt cerealele integrale, legumele şi fructele proaspete, fructele uscate etc. Cantitatea zilnică recomandată este de 35-40 g. Uneori, starea dentiției impune folosirea alimentelor sub forme adecvate: lichide, piure, paste, tocături, şi evitarea celor consistente. E bine să avem, totuşi, un grad optim de mărunțire, astfel încât fibrele să işi mențină funcția. Cerealele integrale sunt şi o sursă excelentă de carbohidrați complecși, o altă grupă de nutrienți vitală bunei funcționări a organismului. Între beneficile lor, pe lângă combaterea constipației, se înscriu reglarea glicemiei şi reducerea colesterolului.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Procesul tehnologic pentru obținerea preparatelor culinare

Sfecla roşie

Ridichea neagra