Sănătate pentru vârsta a treia
Densitatea osoasă începe să scadă. Creșteți aportul de calciu.
Calciul este necesar pentru conservarea oaselor, previne osteoporoza,
facilitează asimilarea alimentelor, contribuie la regularizarea bătăilor
inimii, elimină aciditatea gastrică. În timp, oasele pierd treptat o parte
din mineralele componente, devenind mai puțin dense și mai puțin
rezistente. La femei, acest proces se accentuează după menopauză.
Se poate încetini pierderea de minerale şi scădea riscul osteopo-
rozei prin exerciții fizice, bune și pentru menținerea siluetei (mersul
pe jos), asigurând necesarul zilnic de vitamina D şi calciu şi evitând
consumul exagerat de cafeină și băuturi carbogazoase. Aportul zilnic
de calciu recomandat este de 1.200 - 1.500 mg şi poate fi obținut prin
consumul de lactate (lapte, iaurt, brânzeturi), dar şi de broccoli, tofu,
migdale, varză Kale, stridii, scoici, creveți, sardine, somon. Trebule
spus, totodată, că lactatele sunt şi o sursă excelentă de vitamina D,
necesară fixării calciului în oase - în absența ei, doar circa 10 până la
15% din calciul ajuns în organism este absorbit în oase.
Apar problemele cognitive. De la simpla uítare până la
demențe și boala Alzheimer, sunt multe etape intermediare. Dar, în
esență, cauza este aceeași: deprecierea funcției cerebrale. Creierul
este constituit în proporție de 20% din acizi graşi esențiali. De aceea,
pentru protecția neuronilor, este foarte important aportul de acizi
graşi Omega-3 și Omega-6. Aceştia sunt poli nesaturați, deci fluizi,
şi dau membranelor neuronilor grosimea și suplețea necesare
schimbului de informații.
Comentarii
Trimiteți un comentariu