Surse de vitamine pentru organism
•Beta-caroten-ul, substanța care se găseşte in legumele colorate
(morçovi, broccoli, roşii) este transformat de organism in vitamina A.
Doza zilnică recomandată de vitamina A poate fi obținută dintr-o
cană de legume fierte. Şi cum la noi, la români, supele şi ciorbele fac
parte din tradiția culinară, cazurile de deficiență de beta-caroten sunt
rare.
• Vitamina E, vitamina tinereții, se găsește in cereale, legume,
gălbenuş de ou, margarină.
Semințele incolțite de cereale, de fasole şi de lucernă au
valoare nutritivă optimă şi pot fi pregătite simplu, acasă, pentru a fi
consumate imediat. Germinația multiplică substanțele benefice din
semințe, făcându-le uşor de asimilat. Bunãoară, dublează și, in unele
cazuri, triplează conținutul de vitamine, în special cele din grupul B,
precum și vitaminele C și A.
• Studiile arată că mai puțin de 10% dintre femeile peste
50 de ani işi iau doza recomandată de vitamina D din alimente.
Sursele bune sunt gålbenuşul de ou, peştele gras şi produsele
alimentare fortificate, cum ar fi laptele şi cerealele. Puteți creşte
nivelul de expunere la soare, care asigură producerea vitaminei D
la nivelul pielii. Dar odată cu trecerea timpului, această capacitate a
organismului de a produce vitamina D de la lumina soarelui scade.
De aceea, de multe ori se recomandă suplimentele, sub formă de
pastile. Doza zilnică recomandată de vitamina D (1.000 micrograme)
intărește muşchii și alină semnificativ durerile de oase și musculare, la
aproximativ jumătate dintre femeile care au aceste simptome.
Comentarii
Trimiteți un comentariu