Mărarul

In toate tradițiile populare ale lumii, există plante recunoscute
pentru puterile lor protectoare și folosite pentru alungarea duhurilor
rele, a pierderilor şi a ghinioanelor, dar mai ales împotriva bolilor.
Multe dintre aceste plante sunt mai greu de găsit, iar recoltarea
lor se face adesea în condiții foarte stricte, de anotimp, perioadă a
zilei, fază a lunii etc., ceea ce le face greu accesibile și, deci, cu atât
mai prețuite şi mai venerate. Dar mai există şi surate ale lor, la fel de
benefice sănătății, răsărind mititele și modeste prin toate curțile, sau
în buchețele delicate prin toate piețele. Ați ghicit? Sunt aromatele
frunze, nelipsite din bucătăria românească: mărarul și pătrunjelul.
lată și câteva dintre virtuțile lor terapeutice:
Mărarul este unul dintre veteranii alimentelor-medicament,
menționat ca remediu într-un papirus egiptean vechi de peste
4.000 de ani. In Europa centrală era cunoscut și folosit, insă, cu cel
puțin 7.000 de ani înainte, de unde a migrat înspre Sud, până în
Asia. Medicina tibetană (Unani) şi cea indiană (Ayurveda) utilizau
mărarul ca tonic digestiv, antiinfecțios şi antiinflamator, iar românii il
prețuiau pentru efectul său anti-mahmureală. În medicina populară
românească, se foloseau sucul proaspăt sau decoctul obținut din
tulpinile de mărar, contra bolilor de inimă, a tusei, dar şi pentru
diverse „boli femeieşti" ori pentru „boli de pântece".

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Procesul tehnologic pentru obținerea preparatelor culinare

Orez cu legume dietetic

Cum să scapi de pistrui