Patrunjelul
Pătrunjelul provine de pe malurile Mării Mediterane şi a ajuns pe actualul teritoriu al României cu cel puțin 2000 de ani în urmă. În medicina noastră populară a fost considerat un remediu prețios, pentru oblojirea rănilor în pericol de a se infecta, pentru gingiile slăbite, contra bolilor de ficat sau de intestin. In Grecia antică, frunzele de pătrunjel decorau şi aromatizau mâncărurile, tratau muşcăturile de şarpe ori de scorpion, dar încoronau şi pe învingătorii întrecerilor sportive.
Ce conține pătrunjelul?
Frunzele pătrunjelului sunt bogate in fier (5 mg la 100 de grame de frunze), dar şi în vitamina C, care ajută la asimilarea acestui oligoelement. Pătrunjelul conține de trei ori mai multă vitamina C decât portocalele și de 2,5 ori mai multă decât lămâile. Este, totodată, printre cele mai bogate vegetale în vitamina K, necesară coagulării normale a sângelui şi inchiderii rănilor, menținerii stării de sănătate a inimii şi a vaselor de sânge, menținerii densității osoase, anemie, deficit de fier. Contra anemiei feriprive şi a deficitului de fier in organism se recomandă salata de pătrunjel, câte 50 de grame pe zi, in cure de 4 såptămâni, urmate de alte 2 săptămâni de pauză, după care se reia, Această salată este foarte bogată și în vitamina B12, care joacă un rol esențial in formarea globulelor roşii. Halenă. Trei-patru fire de pătrunjel proaspăt, mestecate îndelung, înainte şi după fiecare masă, dau un miros plăcut respirației,acționează ca un dezinfectant asupra cavității bucale, asupra căilor respiratorii medii şi superioare. Mai mult, frunzele de pătrunjel îmbunătățesc digestia şi normalizează flora digestivă.
Comentarii
Trimiteți un comentariu