Spondiloza cervicală

Durerile cervicale sunt cauzate, cel mai frecvent, de posturile
nefiziologice menținute indelungat, reducerea mobilității articulare datorate obezității, adoptarea unei poziții vicioase a coloanei cervicale (statul prelungit in fața calculatorului sau la birou), scăderea tonusului muscular din diferite cauze (sedentarismul), anomalii congenitale sau traumatisme, dar şi de accidente sau chiar de tensiunea emoțională. Toate aceste situații ajută" la uzura progresivă a discurilor intervertebrale şi instaurarea spondilozei cervicale, care se caracterizează prin redoare/rigiditate articulară matinală, dureri in zona cervicală și a centurii scapulare, amețeli. 25-30% dintre persoanele active, intre 25 şi 30 de ani, suferă, la un moment dat în viață, de episoade dureroase date de spondiloza cervicală. lar in cazul persoanelor peste 45 de ani, procentul se ridică la 50%. Episoadele simple de,blocaj" au o durată de una, până la patru zile, dar e bine să fie luate in serios și să vă prezentați la un medic. Sunt contraindicate mişcările bruşte in segmentul cervical, mai ales când muşchii sunt rigizi şi dureroşi.

Terapia in tratarea spondilozei cervicale

Terapia medicală va beneficia în mare mãsură de un program constant de exerciții fizice speciale, care pot fi efectuate chiar şi preventiv. Cea mai bună perioadă a zilei, pentru efectuarea
exercițiilor, este dimineața, imediat după deșteptare.O şedință de exerciții pentru prevenirea spondilozei cervicale durează 15-20 de minute. In timpul zilei, e bine să fie reluate, de câteva ori, in şedințe scurte, de câte 5 minute, anumite exerciții, mai ales cele de extensie și de mobilitate a gâtului. Nu uitați că este nevoie de câteva mişcări de dezmorțire şi încălzire, la inceputul şedinței.
 lată un set de astfel de mişcări, pe care le puteți efectua acasă, în fața oglinzii, şi care previn instalarea efectelor dramatice ale spondilozei cervicale

Program pentru spondiloza cervicala [7 exerciții] 

• Se apleacă capul lateral, pe rând, stânga-dreapta, trăgând cât mai mult, dar lent, astfel încât urechea să se apropie cât mai mult de umăr.
• Se roteşte capul, cu viteză redusă, de opt ori la stânga, apoi de opt ori la dreapta, făcând de fiecare dată pauză scurtă la poziția de mijloc. Se repetă mișcarea și pentru direcția față-spate.
• Coborâți bărbia spre gât, cât de mult vă permite mobilitatea coloanei, apoi rotiți uşor capul, de cinci ori spre stânga şi apoi de cinci ori spre dreapta. Repetați de zece ori exercițiul. Ridicați puțin bărbia și rotiți iarăși uşor capul, de cinci ori spre stânga şi apoi de cinci ori spre dreapta.
• Apăsați cu fruntea in palme, incordând muşchii gâtului. Repetați mișcarea de trei ori, câte 7 secunde.Aplecați capul mult in față, apoi,cu ajutorul mâinilor împreunate pe partea dorsală a capului, se aplică de nouă ori o presiune medie, astfel incât să simțiți o uşoară întindere a coloanei pe toată lungimea ei. Atenție! Nu forțați mişcarea, dacă simțiți o durere acută, iar tot exercițiul trebuie făcut fără viteză și fără mişcări bruşte.
• Aşezați palmele pe părțile laterale ale frunții și încercați să aduceți umerii aproape de urechi. Repetați de patru-cinci ori, apoi rămâneți în poziție relaxată câteva minute. Puneți mâinile pe ceafă și incercați să împingeți capul in spate. Repetați acțiunea de cinci-şase ori, respirând in mod normal.

Exerciții pentru umeri

• Stați cu picioarele depărtate in timp ce ridicați umerii. Mențineți poziția cu umerii ridicați câteva secunde, apoi relaxați muşchii. Repetați acest exercițiu de opt ori, apoi rotiți umerii în sensul acelor de ceasornic şi invers, de cinci ori, într-un ritm continuu.

• Intindeți brațele înainte şi apoi ridicați-le astfel incât să ajungă la urechi. S-ar putea să simțiți un pic de durere, de aceea nu trebuie să forțați prea tare. Repetați de opt ori şi veți simți o ameliorare.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Procesul tehnologic pentru obținerea preparatelor culinare

Sfecla roşie

Ridichea neagra